OY G. W. SOLBERG AB - levysepänliikkeestä holdingyhtiöksi

Vaatimaton alku
OY G. W. SOHLBERG AB sai alkunsa, kun Gabriel Wilhelm Sohlberg lunasti helmikuun 7. päivänä 1876 liikkeenharjoittamislupansa eli "porvaruuskirjan." Kisällinkirjansa hän oli saanut jo vuonna 1873 (kisällinäytteenä oli messinkinen kahvinkeitin), mutta oman liikkeen perustaminen edellytti tätä maistraatin myöntämää porvaruuskirjaa.
Levysepänliike avasi ovensa helmikuussa 1876 Helsingissä osoitteessa Korkeavuorenkatu 17. Alunperin työpaja oli asunnon kanssa samoissa tiloissa. Pääasiassa talousastioita valmistavassa ja korjaavassa liikkeessä oli alkuun kaksi apulaista, seuraavana vuonna määrä nousi kolmeen. Pian kuitenkin alettiin rakennuksiin hankkia rautalevyjä, mikä mahdollisti kasvavassa pääkaupungissa uusia mahdollisuuksia. Työpajaa varten vuokrattiin toinen tila. Toinen uusi markkina olivat lämmitysuunien luukut ja pellit. Liike laajeni ja työntekijä määrä kasvoi ollen 16 vuonna 1881 ja 21 vuonna 1884.
Liike laajenee
Vuonna 1885 Sohlberg vuokrasi kaupungilta tontin osoitteessa Metsästäjänkatu 4. Nykyisin osoitteessa Jääkärinkatu 4 sijaitseva tontti lunastettiin omaksi 1889 ja sille alettiin rakentaa tehdasrakennusta kivestä sekä puista asuinrakennusta. Helsinkiä rakennettiin, mikä johti siihen, että rakennustarvikkeista tuli tilauksia. Levysepänliike laajensi alaansa ja vaski- ja rautasepän toimialat lisättiin sen toimintaan. Samalla toiminta teollistui. Aikaisemmin kaikki oli tehty käsityönä, nyt hankittiin höyrykone. Se mahdollisti sorvien ja pajapalkeiden käytön, mikä entisestään tehosti tuotantoa. Tämä tarkoitti sitä, että vaikka tuotanto – ja sitä myötä liikevaihto – kasvoi, ei työtekijämäärä lisääntynyt samaa tahtia. Vuonna 1889 yhtiössä palveli 25 työntekijää.
1890-luvulla myös meijerituotteita alettiin valmistaa. Kuten muukin ne aloitettiin käsityötuotteina, mutta pian tuli niiden valmistamista varten hankkia teollisuuskoneita. Tilantarve tuli taas vastaan ja vuosina 1897–1904 rakennettiin omaksi ostetulle Vuorimiehenkadun puoleiselle tontille uusi, kolmikerroksinen tehdasrakennus.
Osakeyhtiöksi
Jo vuonna 1908 Gabriel Wilhelm Sohlberg luovutti liikkeen välittömän johdon pojilleen käytännössä täysin valtuuksin. Kolmen vuoden kuluttua hän ilmoitti halunsa vetäytyä täysin sivuun käytännön toimien johtamisesta ja näin tuli ajankohtaiseksi liikkeen muuttaminen osakeyhtiöksi. OY G. W. Sohlberg AB:n perustava kokous pidettiin 9.12.1908. Sille oli laadittu yhtiöjärjestys ja pääomaa oli 250 000 mk jaettuna 500 osakkeelle.
Uusia koneita hankittiin, jotta meijerituotepakkausten valmistus saatiin ajanmukaiselle tasolle. Esimerkiksi vuonna 1907 tuotettiin 40 000 maitoastiaa. Pakkaustuotteista kehittyi tänä aikana yrityksen päätuote uusien investointien myötä. Työntekijöiden määrä oli noussut jo noin 500. Tuotteita, varsinkin juuri maitoastioita, alettiin myös viedä Venäjälle. Myös taidevalaminen Suurruhtinaskunnan pääkaupungin uusille patsaille ja rintakuville aloitettiin 1912.
Ensimmäinen maailmansota toi uusia aloja, kun Venäjän armeijalle toimitettiin varusteita ja esim. kuoria käsikranaatteihin. Vallankumous kuitekin lopetti kokonaan Venäjän kaupan. Kotimaassa sisällissota johti tilojen valtaukseen vuonna 1918, mutta sodan jälkeen liiketoiminta pääsi hiljattain jaloilleen. Sodan jälkeen työntekijöitä oli vain noin 80 ja raaka-aineiden saanti oli hankalaa. 1930-luvun lamasta huolimatta yhtiön kasvu jatkui.

Muovin valtakausi – uusia aluevaltauksia
1950-luvulla yhtiön uusiin aluevaltauksiin kuului muoviteollisuus. Rasioita alettiin aikaisempaa enemmän valmistaa muovista ja tähän panostettiin uusilla investoinneilla. Uudet tehtaat oli rakennettu Herttoniemeen ja tuotanto oli siellä voitu käynnistää jo vuonna 1947. Herttoniemen lisäksi tehdas sijaitsi 1960-luvulla myös Turussa.
GWS Oy osti myös muoviyritys Perloksen osakkeita vuodesta 1973 alkaen niin, että vuonna 1988 Perlos Oy:stä tuli GWS:n tytäryhtiö. Sen kulta-aikaa oli 1990-luku, kun se valmisti kännyköiden kuoria Nokialle.
Myymäläkalusteita valmistava Pikval Oy Jyväskylästä ostettiin GWS:n omistukseen, samoin belgilainen Mertens-niminen saman alan yritys. 2000-luvulla omien tuotteiden valmistus hiljattain tyrehtyi ja tytäryhtiöitä myyttiin. 2010-luvulla GWS Oy oli muuttunut holding-sijoitusyhtiöksi.