Sukusuunnitelma


1. Sukusuunnitelman tarkoitus

Tämä suunnitelma on laadittu viitoittamaan G.W. Sohlbergin sukuyhdistyksen toimintaa. Suunnitelmassa määritellään ne G. W. Sohlbergin perinnöstä nousevat arvot, joiden toteuttamiselle sukuyhdistys luo puitteet. Suunnitelman keskeinen tehtävä on antaa raamit sille, kuinka nämä arvot siirretään käytäntöön.


2. G.W. Sohlbergin perintö ja arvot

Gabriel Wilhelm Sohlberg oli läkkiseppämestari ja tehtailija, joka omalla työllään loi perustan nimeään kantavalle yritykselle. ”Ukko-G.W:n” aikana Suomi koki murroksen, jollaista hänen syntyessään ei olisi voinut kuvitella.  Hänen elämäänsä ja yritystään onkin kuvattu ”suomalaisittain uskomattomaksi menestystarinaksi”. Ahkeralle ja uskonnolliselle miehelle, joka joutui aikanaan lähtemään kotoaan elättääkseen itsensä, perhe oli ensiarvoisen tärkeä.

 G.W. oli yhdeksän lapsen isä, joka aineellisen hyvän lisäksi piti tärkeänä henkisen perinnön antamista lapsilleen. Hän halusi lastensa - myös tyttärien - saavan mahdollisimman hyvän koulutuksen. Ketään ei kuitenkaan pakotettu opiskelemaan, “koulua sai käydä niin paljon kuin huvitti”, totesi yksi tyttäristä.

Hän oli myös aktiivinen yhteiskunnallinen vaikuttaja ja toimi monissa yhdistyksissä. G. W:n perintönä keskeisimpiä arvoja ovatkin innovaatio ja eteenpäin katsominen, mutta samalla suvun yhteyden säilyttäminen muuttuvassa maailmassa sekä GWS Oy:n säilyttäminen suvussa.


3. Sukuyhdistys

G. W. Sohlbergin jälkeläiset ja heidän puolisonsa sekä perheenjäsenensä muodostavat suvun. Tämän suvun yhteyden vaalimiseksi on perustettu sukuyhdistys. Sukuyhdistys toimii jäsentensä yhteisenä yhdistyksenä, joka kerää tietoa sukulaisista ja huolehtii suvun yhteisen toiminnan, ennen kaikkea sukukokouksen järjestämisestä. 


4. Sukukokous

Sukukokous on määräajoin järjestettävä suvun jäsenten kokoontuminen. Siinä päätetään sukuyhdistyksen asioista, säännöistä ja muutoksista sukusuunnitelmaan sekä valitaan sukuhaarojen edustajat ja näiden varahenkilöt sukuneuvostoon. Sukuneuvostossa tulee olla puheenjohtajan lisäksi vähintään neljä jäsentä.

Sukukokousten tärkein merkitys on kuitenkin koota sukulaiset yhteisen pöydän ääreen ja tarjota mahdollisuus kohdata sukua ja näin vaalia G. W. Sohlbergin perintöä. Sukukokouksiin kutsutaan erityisesti kunniavieraina edellisen kokouksen jälkeen täysi-ikäisyyden saavuttaneet sukulaiset ja yhdistyksen uudet jäsenet. Varsinaisen sukukokouksen lisäksi voidaan järjestää myös muita kokoontumisia esimerkiksi lapsia ajatellen.


5. Sukuneuvosto

Sukuneuvosto johtaa sukuyhdistyksen toimintaa ja huolehtii sukua koskevan tiedon ja materiaalin säilyttämisestä sekä jakamisesta. Sukuneuvosto vastaa sukukokousten järjestäminen vuosittain ja mahdollisuuksien mukaan suurempien sukujuhlien järjestämisestä säännöllisin välein. Sukuneuvokset edustavat G. W. Sohlbergin jälkeläisiä eri sukuhaaroista ja pitävät huolen tiedonkulusta yhdistyksen ja oman sukuhaaransa jäsenten välillä. Sukuneuvoston toimintaa johtaa yhdistyksen puheenjohtaja, joka kutsuu neuvoston koolle.  Jäsenrekisteristä vastaa sukuneuvoston sihteeri ja yhdistyksen varoista rahastonhoitaja.


6. Suhde GWS Oy:n

Keskeinen osa G. W. Sohlbergin perintöä on hänen perustamansa ja hänen nimeään kantava yhtiö. Vaikka yhtiö on muuttanut muotoaan läkkisepänpajasta kansainväliseksi sijoittajaksi, on se keskeinen osa suvun yhteistä identiteettiä. Keskeinen arvo onkin yhtiön säilyminen osittain suvun käsissä. Eräs yhdistyksen tarkoitus onkin ollut yhtiön ja suvun välisen yhteyden vaaliminen. Tämän takia myös yhtiöllä saa olla näkyvä rooli suvun yhteisissä kokoontumisissa ja suku voi yhdistyksen kautta ilmaista yhteisen näkemyksensä yhtiön asioista.


7. Tulevaisuudennäkymät

Suvun ja perinteen tulevaisuus lepää lasten ja nuorten käsissä. Sukuyhdistyksen on mahdollista toimia vain, kun uudet jäsenet kiinnostuvat suvustaan.  Tästä syystä sukuneuvosto kutsuu eri toimenpitein suvun lapsia ja nuoria mukaan sukuyhdistyksen toimintaan. G. W. Sohlbergin hengessä yhdistys kannustaa myös innovatiivisuuteen ja voi laatia siksi suunnitelman suvun nuorten jäsenten yrittäjyyden tukemiseen.