Sukuyhdistyksen säännöt (hyväksytty 2022)
1 § Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on G.W.Sohlberg sukuyhdistys ry ja sen kotipaikka on Helsinki.
2 § Tarkoitus
G.W.Sohlberg-sukuyhdistys on tehtailija Gabriel Wilhelm Sohlbergin (1851-1913) jälkeläisten muodostama yhteisö, jonka tarkoituksena on vaalia Gabriel Wilhelmin elämäntyötä ja suvun perinteitä sekä toimia yhdyssiteenä suvun jäsenten kesken.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi sukuyhdistys pyrkii
- järjestämään sukukokouksia ja muita suvun yhteisiä tapahtumia, kuten juhlia ja retkiä
- keräämään ja arkistoimaan sukua koskevaa tietoutta sekä saattamaan sitä jäsenten tietoon
- pitämään mahdollisimman ajan tasalla olevaa luetteloa suvun jäsenistä.
3 § Jäsenet
Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi 18 vuotta täytettyään hakea jokainen Gabriel Wilhelm Sohlbergin jälkeläinen tai hänen perheenjäsenensä.
Yhdistyksen jäsenet hyväksyvät sukuneuvosto, joka pitää kirjaa jäsenistä.
4 § Jäsenen eroaminen tai erottaminen
Jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti sukuneuvostolle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla erosta yhdistyksen kokouksessa merkittäväksi pöytäkirjaan.
Sukuneuvosto voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on jättänyt erääntyneen jäsenmaksun maksamatta viimeisten kahden kuluneen kalenterivuoden ajalta tai on muuten jättänyt täyttämättä ne velvoitukset, joihin hän on yhdistykseen liittymällä sitoutunut tai on menettelyllään yhdistyksessä tai sen ulkopuolella huomattavasti vahingoittanut yhdistystä tai ei enää täytä laissa taikka yhdistyksen säännöissä mainittuja jäsenyyden ehtoja.
5 § Liittymis- ja jäsenmaksu
Jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous.
6 § Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa sukuneuvosto, johon kuuluvat vuosikokouksen valitsemat puheenjohtaja ja muut jäsenet vahvistetun sukusuunnitelman mukaisesti. Sukuneuvostossa tulee olla puheenjohtaja mukaan lukien vähintään 5 jäsentä ja voi olla enintään 10 jäsentä.
Sukuneuvoston toimikausi on kolme vuotta. Sukuneuvosto valitsee tarvittavat toimihenkilöt.
Sukuneuvosto kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan sihteerin kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet sukuneuvoston jäsenistä sitä vaatii.
Sukuneuvosto on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai sihteeri mukaan luettuna on läsnä. Äänestyksen ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
7 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa sukuneuvoston puheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä.
8 § Tilikausi ja toiminnantarkastus
Yhdistyksen tilikausi on kalenterivuosi.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja sukuneuvoston toimintakertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään seuraavan toukokuun aikana. Toiminnantarkastan lausunto tilien ja yhdistyksen hallinnon tarkastuksesta on jätettävä sukuneuvostolle viimeistään yksi kuukautta ennen sukukokousta.
9 § Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua sukuneuvoston niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana.
Ylimääräinen sukukokous pidetään, kun seuran sukukokous niin päättää tai kun sukuneuvosto katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään yksi kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä sukuneuvostolta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty sukuneuvostolle.
Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi ääni. Sukukokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä. Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.
10§ Varsinainen vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain sukuneuvoston määräämänä päivänä loka-marraskuussa.
Vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
- Kokouksen avaus
- Valitaan kokouksen puheenjohtaja, joka kutsuu kokouksen sihteerin
- Todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
- Valitaan kaksi pöytäkirjan tarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
- Hyväksytään kokouksen työjärjestys
- Esitetään yhdistyksen tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajan lausunto päättyneeltä tilikaudelta
- Päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä
- Vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksu tulevalle vuodelle
- Joka kolmas vuosi valitaan sukuneuvoston puheenjohtaja ja sen muut jäsenet
- Valitaan toiminnantarkastaja ja tälle varahenkilö seuraavaksi vuodeksi
- Käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian vuosikokoukseen käsiteltäväksi, on hänen siitä kirjallisesti ilmoitettava niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.
11 § Yhdistyksen kokoukset koollekutsuminen
Sukuneuvoston on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään neljätoista (14) vuorokautta ennen kokousta kirjallisesti.
12 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräävällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään sen varat samaan tarkoitukseen.
13 § Yhdistyslain noudattaminen
Muissa kohdin noudatetaan yhdistyslain voimassa olevia määräyksiä.